KOKTEJLOVÉ VEČERY v retro music baru kladno 29.11.

29.11.2012 21:00 - 30.11.2012 04:00
0 Kč

Den Maraschina!

28. listopadu 1943 zlikvidoval letecký nálet Spojenců lihovar firmy Luxardo v dalmatské Zaře (nyní Zadar), známý produkcí vynikajícího maraskina. Majitelé však nepropadli panice a v roce 1947 zahájili výrobu na nové adrese nedaleko Padovy, v Torreglii, a navázali na úspěšnou tradici. Likér z třešně maraska, distribuovaný v zelené láhvi opletené slámovým kabátem, je speciální součástí koktejlu známého dnes jako Hemingway Special, odvozeného z Papá Doble. Jeho výrobu popsal v roce 1955 spisovatelův životopisec A. E. Hotchner: „Papá Doble…se skládalo z půldruhého deci rumu, ze šťávy dvou zelených citronů a půlky grapefruitu a z šesti kapek maraskina, což všechno se promíchalo v elektrickém mixéru na strouhaném ledu, důkladně protřepalo a servírovalo zpěněné ve velkých pohárech.“
To třepání mi připadá nadbytečné (překladatel byl jazzový odborník), ale čapněte láhev Havana Club Añejo 3 Años a zkuste si recepturu dnes přehrát. Pokud se vám zdá krapet silná, tak namíchejte Ernest Hemingway Especial podle Ramóna Pedreira Rodrígueze:
Do mixéru po 0,7 cl maraskina, citronové a grapefruitové šťávy a 6 cl Havana Clubu Añejo Blanco. Mixujte asi 15 vteřin, nalijte do větší koktejlky a…a pijte!

Zpět